3D Kalem Nedir?
3D kalem, 3 boyutlu baskı yapan bir kalemdir. Bu sizin için biraz kafa karıştırıcıysa endişelenmeyin çünkü 3D kalemler nispeten yenidir ve henüz herkes bunlara sahip değildir.
3D kalem, 3 boyutlu baskı yapan bir kalemdir. Bu sizin için biraz kafa karıştırıcıysa endişelenmeyin çünkü 3D kalemler nispeten yenidir ve henüz herkes bunlara sahip değildir. Bunu kolaylaştırmak için, renkli tutkal çubukları ve daha küçük bir uç ile sıradan tutkal tabancanızı düşünün. Ancak, nesneleri birbirine yapıştırmak yerine, kalemin başlığından çıkan renkli plastik şekiller ve sanat eserleri çizmek için kullanılır.
Bir çeşit çubuk figür çizmek gibi. Tek fark, onları yazdırmak için kağıt kullanmamanız, bunun yerine rakamların kendi başlarına ayağa kalkmasına izin vermenizdir. Etkisi, sadece basit bir kalem kullanarak farklı renklerde bir heykel yapmak gibidir!
3D Kalemler Nasıl Çalışır?
3D kalemleri çalıştıran prensip çok basittir. Isı, plastiği eritmek için kullanılır. Tıpkı basit tutkal tabancası gibi, plastik filament de eritildiği bir ısıtma odasından itilir. Sıcaklık, filamenti yapmak için kullanılan malzemelere bağlı olarak değişir. Erimiş filaman daha sonra ekstrüder memesinden itilir. Kalem kullanıcısı (bazen doodler olarak da adlandırılır), farklı şekiller ve şekiller oluşturmak için kalemi hareket ettirir. Erimiş plastik, kalemin dışında hızla soğur ve katılaşır, ekstrüde edilmiş filamentin şeklini kalıcı hale getirir.
3D kalem plastikleri, ekstrüde edildiğinde hızlı eriyebilmeli ve çabuk katılaşabilmelidir. Bir avuç plastik bu kriterleri karşılıyor. Bunlar arasında akrilonitril bütadien stiren (ABS), poli laktik asit (PLA), polivinil alkol (PVA), poliamid (naylon), cam dolgulu poliamid, polikarbonat (PC) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) bulunmaktadır. Şimdiye kadar en popüler olanlar ABS ve PLA plastikleridir.
ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren)
Üretimde ABS plastik kullanımı düşük maliyeti nedeniyle yaygındır. Legolardan bisiklet parçalarına kadar ABS plastik her yerde. 3D baskı bu ucuz plastikten yararlandı ve ABS'yi 3D kalemler için en popüler filament haline getirdi.
Çevre Dostu Poli Laktik Asit (PLA)
PLA'nın mısır, patates veya şeker kamışı gibi yaygın gıda kaynaklarından elde edildiğini öğrenince şaşıracaksınız. Evet, plastikse bir türdür ama aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilir, bu yüzden çevreyi kirletmez. Diğer plastikler yerine 3D baskı için PLA kullanmak çevre için daha iyidir. Aynı zamanda 160 ila 220 derece Celsius'ta biraz daha düşük erime noktasına sahiptir ve ısıtıldığında zararlı dumanlar yaymaz.