Kişisel Tercihlerine Uygun Eğitim Seçenekleri
Eğitim alanı, çocuk ve eğitmen ayrılmaz bir üçgendir. Çocukları cesaretlendirecek, özgür eğitim modeliyle dikkat çeken Montessori etkinlikleri, kişisel tercihlere uygun olarak şekillendirilebilir. Sadece ihtiyaç duyduğu anda rehberlik hizmeti alan çocuklar, gelecek yaşamlarını sağlam temeller üzerine inşa ederler.
Gerçek Hayatın Yansıması Olan Eğitim Alanı Nasıl Yaratılır?
Montessori eğitimini uygulayan kurumlarda farklı yaş gruplarından çocuklar bir arada bulunur. Bu aşamada;
- Küçük yaşlardaki çocuklar büyüklerinden öğrenirken
- Büyük çocuklar kendilerinden ufak olanlara yol gösterirken yetkinliklerini pekiştirme şansı yakalar.
Gerçek hayatın bir yansıması olan eğitim alanları bireylere sosyalleşme imkânı sunar. Eğitim verilecek sınıfta Montessori materyalleri kategorilere ayrılır ve çocukların erişebilecekleri yerlere dizilir.
Her Çocuk Kendi Yöntemiyle Öğrenir!
Her çocuğun kendi yöntemiyle öğrendiği unutulmamalı ve ihtiyaç duyulan zaman ve alan kişiye özel olarak yaratılmalıdır. Hayat boyu öğrenmenin sürmesi için sunulan fırsatlar sayesinde kavramsal yetenekler tecrübeyle geliştirilir.
- Çocukların öğrenmeye olan ilgisini artırabilecek nesneler en ideal oyuncaklardır.
Renkli kâğıtlar, ipler, boncuklar, ahşap kuleler, harfler, renkli kitaplar ya da hayvan figürleri eğlenirken öğrenmeyi sağlayacak yardımcı malzemelerdir. Çocuğun yaşına uygun aktiviteyi seçebileceği bir ortamın hazırlanması özgür seçim yapmak ve yaratıcılığı geliştirmek için idealdir.
Evde Yapılabilecek Montessori Etkinlikleri Nelerdir?
Montessori eğitiminin temel ilkeleri her yerde uygulanabilir. Çocuklarla birlikte taze meyve ya da sebze ayıklamak ilk akla gelecek keyifli etkinlikler arasında gösterilebilir. Çocuğun;
- Sorumluluk bilincini artıracak
- İnce ve kaba motor gelişimini destekleyecek
- Faydalı ve eğlenceli zaman geçirmesini sağlayacak faaliyetler aile üyelerinin katılımıyla kapsamlı bir organizasyona dönüştürülebilir.
Montessori eğitiminin temel ilkeleri arasında; seçimlerde özgür bir ortam, malzemelerin kolayca erişilebileceği bir düzen, sakin ve huzurlu bir oda, yaratıcılığı geliştirecek yeni fikirler sayılabilir.
Neden Montessori?
İlk 6 yaş zihinsel gelişim için son derece önemlidir. Bilgiyi alırken olağanüstü bir duyarlılık gösteren çocuklar, bu yıllarda çevrelerini izleyerek öğrenmeyi 24 saat boyunca sürdürürler. İtinayla planlamış bir çevrede sürdürülen eğitimler, ne istediğini bilen çocukların çalışma isteğini güçlendirir.
Dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenen çocuklar, üretken olur. Bir problemi çözmek için önce nasıl tanımlayacağını bilmesi gereken çocuklar kaygılarını da rahatça dışa vurabilir. Çocukların potansiyellerini açığa çıkarmak, özgüvenlerini artırmak ve yaratıcılıklarını geliştirmek için Montessori etkinlikleri kullanılabilir.