ARDUINO DUE İŞİTME ENGELLİLERE DESTEK
ARDUINO DUE İŞİTME ENGELLİLERE DESTEK
Robotlar genellikle endüstriyel üretimde veya bilimsel araştırmalarda karşımıza çıkıyor. Ancak gündelik hayatın içinde de robotların insanlara yardım edeceği oldukça geniş bir alan var. Örneğin, görme engelliler için özel olarak tasarlanmış bir mutfak robotunun rehberliğinde, engelliler yemek yapabilir. Bunun yanında konuşulanları anlayıp işaret diline çevirebilen ve işitme engellilerin iletişimini her ortamda sağlayabilen bir robot üretilebilir.
İşitme engelliler işaret dili bilenlerin kısıtlı olması nedeniyle sosyal alanlarda özellikle sınıflarda ve mahkeme salonlarında tercümanlara ihtiyaç duyar; fakat her zaman işaret dili bilen tercüman bulmak mümkün olmayabilir. 3D yazıcıların ve maker hareketinin son dönemlerde sosyal sorumluluk projelerine dâhil edilmesi ile bu sorunun da çözümünün üretildiğini söyleyebiliriz.
Belçika’da kelimeleri işaret dili haline çevirebilen kişi sayısının azlığı nedeniyle Antwerp Üniversitesi öğrencileri Guy Fierens, Stijn Huys ve Jasper Slaets konu ile ilgili bir şeyler yapmanın gerekliliğini düşünerek harekete geçtiler. Kısa bir süre sonra konuşmaları işaret diline çevirebilen Aslan adı verilen bir robot oluşturdular.
İşaret dili kullanan robot Arduino DUE kullanıyor
İşaret dili robotu Aslan 3D yazıcı ile üretilmiş tek bir parçadan oluşuyor ve bir Arduino DUE, 16 servo ve üç motor denetleyici kullanıyor. 3D baskının yapısı ve diğer kullanılan malzemeler sayesinde, son derece düşük maliyetli olan tasarım yerel olarak üretilebilecek. Bu şekilde birçok işitme engelli için erişilebilir duruma gelecek.
İşaret dili robotu Aslan, bulunduğu bölgedeki yerel bir ağdan bilgi alarak ve global bir işaret dili kullanarak çalışacak. Ağa bağlı olan kullanıcılar mesaj gönderebilecek ve mesajlar robot tarafından işlenerek, dirsek ve parmak eklemlerini etkinleştirecekler.
Robotun şimdiki hali bir elden ibaret bu nedenle iki el hareketi ve işaretleri destekleyen yüz ifadelerini bu robota dâhil etmek pek mümkün değil. Ancak ikinci bir el ve mimiklerle desteklenmiş bir robot yüzü ekibin üzerinde çalıştığı projeler olarak biliniyor. Fikir işaret dili tercümanlarının yerini almaktan ziyade dünyanın her yerinde işaret dili hizmetinin alınabildiğinden emin olmayı hedefliyor. Aynı zamanda kişilere işaret dili öğretimi için de bir alternatif olarak görülüyor.